In Interview

Alies Dorgelo, eigenaresse van Ondernemen met LEF

Hoe ben je op het idee gekomen van jouw bedrijf?
Ik zie en spreek heel veel ondernemers die dat hele “zichtbaar zijn” best lastig vinden. Ze weten allemaal dat je je kop boven het maaiveld moet uitsteken om gezien te worden. Doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg ligt écht achter ons. Maar dan… hóe laat je jezelf zien? Er is een grote groep ondernemers die zichzelf klein houdt. Die veel waardevolle kennis en ervaringen niet deelt uit angst dat het “niet goed genoeg is”, of “niet interessant genoeg”. Er zijn ook ondernemers die ineens hele gekke dingen gaan doen voor aandacht. En zichzelf daarbij verliezen. Ik vind dat jammer. Heel jammer! Want ik geloof dat iedere ondernemer –hoe groot of klein je bedrijf ook is- een eigen uniek ID heeft. En dat je daarmee precies de klanten aantrekt die bij jou passen.

Wat was jouw motivatie om dit te gaan doen?
Vroeger stond ik vaak én graag op een podium. Balletles, kerstuitvoering, mini-playbackshow; ik vond het prachtig. En toch… altijd als ik daar stond vond ik het zó spannend. Niemand die dat zag, ik was een kei in het verbergen van mijn zenuwen. Ik weet dus als geen ander hoe het is om met een bak vol stress op een podium te staan. Voor een presentatie, een pitch of gewoon tijdens een informele netwerkbijeenkomst. Na heel veel vallen en opstaan, en natuurlijk door mijn gave presentatiecoach-opleiding, heb ik geleerd hoe dit ook anders kan. En dat gun ik andere ondernemers ook!

Daarnaast ben ik gezegend met een brein vol ideeën! Ik heb mezelf daar jaren mee in de weg gezeten (ik ging namelijk ieder jaar weer een nieuwe business starten;-)) Nu weet ik dat ik júist met dat talent andere ondernemers uitstekend kan helpen. Ik heb mezelf verder geschoold in creatief denken en deze principes zet ik allemaal in bij het zichtbaar maken van ondernemers. Op een originele, anders-dan-andere wijze!

Wat is er leuk aan jouw werk?
Dat ik in alle vrijheid kan ondernemen en de dingen kan doen die ik het allertofste vind. Op de tijden die mij het beste uitkomen. Eén van mijn belangrijkste kernwaarden is “vrijheid” en in het ondernemerschap vind ik dat helemaal terug. Ik ontmoet heel veel verschillende ondernemers en ik werk zo graag met ze omdat ze zo lekker eigenzinnig zijn (en soms rete-eigenwijs), voortvarend en ambitieus. Dat matcht perfect bij wie ik ben als persoon!

Wat vind je het allermooiste aan je werk?
Dat ik unieke talenten van mensen kan zien én bij ze naar boven kan halen. Ik geloof erin dat iedere ondernemer, ieder mens, heel sterk én authentiek zichtbaar kan zijn, zowel online als offline. Dat dat helemaal geen moeite hoeft te kosten omdat je thuis niet anders hoeft te zijn dan in je werk (ja, dat is een overtuiging die veel leeft bij mensen). Wat je nodig hebt is inzicht in jouw kwaliteiten en unieke talenten; die vergroot je uit en dat zet je in. Ik vind het geweldig om te zien als ‘het kwartje valt’ bij een ondernemer, hij zijn True ID –ontdekt en ervaart dat dat de beste klantmagneet is!

Welke eigenschappen dien je te bezitten om hier goed in te zijn?
Mensen écht zien. Iemand heeft wel eens tegen mij gezegd: “jij kan alleen maar goed werken, als het goed voelt”. En dat klopt. Ik ben een gevoelsmens, ik kan en wil niet met iedereen werken. Dat is geen onwil, zo zit ik gewoon in elkaar.

Mijn flinke tank met energie werkt ook mee. Als ik muziek in iemand zie, dan weet ik dat goed te benoemen. Sterker nog: dan kan ik het niet eens onder stoelen of banken steken. Ik vind het heerlijk om ondernemers te inspireren en te motiveren!

En natuurlijk moet je veel weten over presenteren en pitchen; hoe bouw je een verhaalstructuur, hoe werk je aan je presence, podiumgebruik etc. En hoe schrijf je waardevolle content, wat is nou eigenlijk storytelling en hoe zet je dat in voor de groei van je bedrijf. Hoe maak je zelf eenvoudig video’s met je smartphone en op welke manier kun je jouw content strategisch delen.

Wat houden jouw werkzaamheden precies in?
Ik train ondernemers die on- en offline méér zichtbaar willen worden. Die goed geld willen verdienen door gewoon zichzelf te brengen.

In authentieke en ontspannen presentaties.

In TED-like storytelling en pitches.

In originele en waardevolle blogs/vlogs en posts.

Ik ontwikkelde een speciaal LEF-programma waarbij ik langere tijd intensief met een groep ondernemers aan de slag ga. Ik coach, leer, train, inspireer, geef liefdevolle schoppen, motiveer en denk mee in groepstrainingen, in een online community en tijdens 1-op-1 begeleiding.

Hoe zorg je ervoor dat je opvalt als bedrijf?
Ik ben online actief. Tja, als ik het niet doe zou ik dit andere ondernemers ook niet kunnen leren toch? Je vindt mij op LinkedIn, Instagram, Facebook, Youtube en Vimeo. Ik geef offline met enige regelmaat teaser workshops over bijvoorbeeld “creatief netwerken” of “ontspannen presenteren”. Ik kan uit de voeten met allerlei thema’s omdat ik er altijd met een fris en creatief oog naar kijk. In november sta ik op de Buitengewoon Business beurs in Apeldoorn. Daar geef ik mini-workhops “creatief denken voor ondernemers”. Erg leuk om te doen, maar vooral om zo ondernemers te ontmoeten en hen te inspireren om eens anders te kijken en origineel zichtbaar te worden!

Waar haal je inspiratie vandaan?
Uit de natuur! Ik wandel graag, dan kom ik echt tot rust en gaat tegelijkertijd de ideeënmachine weer vól aan. Ik luister ook vaak TED-talks. Ik ben zelf ook coach bij TEDxApeldoorn, wat ik mede organiseer. Ik praat veel met ondernemers om te horen wat er speelt. Ik zie hoe anderen het doen, en hoe ik dat dan níet wil, of juist wél. Ik ben niet zo’n lezer, ben wel heel goed in het kopen van boeken;-) Ik volg liever een workshop en training zodat ik het voorgedaan krijg, daar haal ik ook veel inspiratie uit. Ik volg allerlei mensen online (niet teveel, daar werd ik op gegeven moment gek van en leidde alleen maar af van mijn eigen plan), maar de mensen die ik volg daar word ik blij van en raak ik door geïnspireerd.

Hoe zorg je voor ontspanning?
Wandelen staat met stip op 1. Alleen of samen met mijn vriend en de honden. Ook tennis ik graag en hou ik van onverwachte terrasjes en etentjes. Ik hou van Vlieland, daar kom ik graag met mijn 3 meiden, maar helaas is dat alweer veel te lang geleden. Daar laad ik echt helemaal op. Ik hou van lummelen onder mijn veranda. Ben inmiddels ook een ster geworden in kleine tussendutjes. Klinkt misschien suf, maar ik laad dan helemaal weer op! Ik woon buiten tussen de koeien en zodra ik mijn tuinhek opendoe overvalt de rust mij altijd weer. Ik heb dat ook echt nodig, want teveel prikkels trek ik slecht;-) Af en toe moet ik echt heel bewust mijn “uitknop” indrukken.

Wat motiveert jou?
Mijn dochters: 3 mooie jonge meiden van 13, 11 en 9. Ze wonen part-time bij mij. Hun vader en ik zijn gescheiden. Je leest en hoort veel en vaak dat kinderen daar een litteken aan overhouden. Vooralsnog zie ik het litteken niet. En niet omdat ik hun moeder ben, die alles met de mantel der liefde bedekt. Maar omdat ik daadwerkelijk geloof dat ik als vrouw heb gekozen voor mezelf. En daarmee ook voor hen. En natuurlijk doet het pijn, het schuurt en schaaft en het schuldgevoel blijft knagen. En toch… mijn meisjes zo te zien zoals ze zijn, krachtig en eígen, motiveert mij om te iedere dag weer te kiezen voor wat ik het liefste wil doen én zijn. En precies dat geef ik aan ze door: “je kunt altijd weer opnieuw kiezen. Ook als je denkt dat er geen andere weg is, dan toch..” Die gesprekken, die kwetsbaarheid in ons huis motiveert mij om bij anderen die kwetsbaarheid ook te vinden en te leven.

Wat maakt jouw bedrijf zo uniek?
In mijn LEF-programma voor ondernemers vind je een unieke combinatie van groepstrainingen, intensieve 1-op-1 begeleiding en online begeleiding. Ik loop echt lange tijd met je mee om zo een tweede natuur te maken van jouw on- en offline zichtbaarheid. Dat doe je namelijk niet ‘even’ en al helemaal niet in een online programma. Althans ik geloof daar niet in.

In mijn werk breng ik mezelf voor 100% mee. Mijn klanten krijgen de héle Alies te zien, met alle struggels en ervaringen erbij. Dat maakt menselijk denk ik, bovendien kan ik niet anders dan het zo doen. Er zijn wel eens mensen die zeggen dat ik professioneler moet worden. Dat mijn bedrijf schaalbaar moet worden zodat anderen straks kunnen doen wat ik nu doe. Ik kan dat niet. Ik bén mijn bedrijf. Zoals ik leef werk ik. Ik schrijf mijn naam geregeld als Al!es met een uitroepteken voor de passie in mijn donder. Dat zal mij wellicht ook uniek maken;-)

Wat zou je nog graag willen leren?
Dat is grappig: een jaar geleden stond mijn “leerlijstje” nog bomvol. Ik heb een aantal dingen gedaan en doorgekruist. Dat is fijn. Maar ineens was er de dag dat ik niet meer wílde leren. Of eigenlijk: ik besefte me dat ik genoeg kan, genoeg weet, om nu te doen waar ik het allerbeste in ben: ondernemers motiveren om hun eigenheid te ownen en dat te laten zien. Online en offline. Ik kan nu niet bedenken wat ik daar nog heel graag in willen leren. Al zal dat moment ongetwijfeld snel weer komen;-)

Wat ik wel heel graag wil leren is beter zingen. Ik zong in een koor en dat vond ik altijd superleuk. En dan performen op een echt podium. Spelen met een band, het lijkt me geweldig (en spannend, dat ook!) Ja als ik iets wil leren, doe dan dat maar!

Wat betekent succes voor jou?
Succes is voor mij doen waar ik goed in ben én blij van word. Echt iets betekenen voor een ander en hier een mooi inkomen mee verdienen. Zodat ik met mijn 3 meisjes, vriend, familie en vrienden een ‘vrij’ leven kan leiden. Een Airbnb-tje pakken, een gezellig etentje, zomaar een terrasje op een mooie avond. Geen overbodige luxe, maar een lekker leventje vind ik wel fijn en daar werk ik graag hard voor!

Wat is jouw advies aan een andere zakenvrouw, girlboss of businesswoman?
Weet wat je te doen hebt hier! Ik ben hier om meer échtheid te brengen en dat straalt door in alles wat ik doe. Als je dat helder hebt voor jezelf: ga het DOEN en stick to the plan! Niet opgeven, doorrrrrrgaan, ook als iedereen om je heen er van alles van vindt. Niet zo netjes misschien, maar heb meer schijt aan de rest van de wereld en volg je eigen geluid (boektip: “The subtle Art of not Giving a Fuck”. Alleen de titel al: heerlijk!). En dan: laat je HOREN én ZIEN! Gewoon zoals je bent. Er is niemand anders zoals jij, en dat is écht bijzonder genoeg!

Bekijk hier de website van Alies Dorgelo

Recent Posts
Comments
  • Noortje Janmaat
    Beantwoorden

    Mooi artikel Alies. Het leuke van jouw verhaal is dat het helemaal matcht met hoe ik je online én offline ken. Ga zo door met het inspireren en creativeren van andere ondernemers. Je bent een voorbeeld!

Leave a Comment

0

Cookies

Wij gebruiken functionele, statistische en marketing cookies voor een optimaal presterende website. Pas eventueel de instellingen aan of accepteer alle cookies.

Privacy- & cookiebeleid | Sluiten
Instelllingen