In Interview

Arja van der Pot van HART voor kleur & stijl

Arja helpt ervaren vrouwelijke ondernemers om te ondernemen in de kleur & stijl van hun HART.

Hoe ben je op het idee gekomen van jouw bedrijf?
Mijn bedrijf is geboren uit ervaring. Tot voor kort woonde ik in Delft en was ik franchisenemer bij het grootste gastouderbureau van het land. Van oorsprong ben ik leerkracht basisonderwijs, maar de vrijheid van het ondernemerschap trok me eigenlijk al sinds mijn kinderjaren.

Tijdens de bijna 12,5 jaar dat ik actief was als ondernemer in de kinderopvang liep ik echter steeds meer vast in het vele ‘moeten’ en de nooit eindigende druk van verantwoordelijkheid voor mijn business, mijn personeel en mijn klanten, ondanks dat ik heel succesvol was. Als perfectionist was ik alleen maar aan het werk, ook op vakantie, in mijn hoofd stopte het nooit.

Was dit nu die vrijheid waarom ik ondernemer was geworden? Het moest anders en uiteindelijk ging het roer radicaal om.

Wat was jouw motivatie om dit te gaan doen?
Alleen maar klagen dat je altijd zo gestrest bent, helpt niet. Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Om het vol te houden moest ik, naast mijn gastouderbureau, iets heel anders gaan doen. Iets waarvoor ik heel gepassioneerd was, iets wat me van mijn hoofd naar mijn HART zou doen gaan. Járen geleden had ik een kleurenanalyse laten doen en dat vond ik geweldig, het idee daar ooit iets mee te gaan doen, kreeg ik niet uit mijn hoofd. Maar ja, zo’n opleiding kost veel geld én veel tijd. Dat eerste was te regelen, maar dat tweede…

Op een dag besloot ik dat het genoeg was en ik gewoon de sprong moest gaan wagen. Ik had op dat moment een geweldige medewerkster, echt mijn rechterhand, dus het moest nu mogelijk zijn om een stapje terug doen. Ik ging op zoek naar een opleiding die me aansprak en plande een vaste vrije dag voor deze opleiding én voor het tweede bedrijf dat ik zou gaan opstarten. Want dat dit niet alleen een hobby zou worden, wist ik al meteen. En zo werd voorjaar 2016 mijn bedrijf ‘HART voor kleur & stijl’ geboren!

De naam was een hele logische, ik was van mijn hoofd naar mijn HART gegaan en wat was dat een goede beslissing! Na de opleiding tot kleurconsulent volgden die voor stijlconsulent, make-up, psychologie van kleur, kleding en identiteit, het Imago Spel en tenslotte werd ik Personal Power Plus Expert, waarbij alles samenviel.

Ondertussen was het verlangen om volledig mijn HART te volgen steeds groter geworden. Door het werken met Personal Power Plus leerde ik ook mijzelf steeds beter kennen, mijn grootste kwaliteiten én mijn valkuilen. En ook zag ik toen wat niet bij mij past, ik begreep eindelijk waarom ik wel succesvol was met mijn andere bedrijf, maar niet gelukkig.
Er was dus nóg een volgende grote stap te zetten, namelijk mijn gastouderbureau verkopen. Dat was een hele moeilijke beslissing, ik zou daarmee allerlei zekerheden, ook op financieel gebied, moeten loslaten.

Ondertussen hadden mijn man en ik ook al jaren de wens om de drukke randstad te verlaten. Het feit dat een van onze dochters inmiddels met man en kind in Apeldoorn woonde wakkerde dat verlangen verder aan. Na een jaar van wikken en wegen besloten we ervoor te gaan en de grote stap te zetten van de drukke randstad naar de rustige Veluwe! We vonden een leuke kavel in Beekbergen, gingen aan de slag met het ontwerpen van onze nieuwe woning, mijn gastouderbureau én onze woning in Delft gingen in de verkoop, manlief ging op zoek naar een nieuwe baan.

En nu zitten we hier dan, in onze tijdelijke woning in Beekbergen, terwijl ons nieuwe huis hier om de hoek gebouwd wordt. Eindelijk is het zover dat ik volledig mijn HART kan gaan volgen!
Wat ik nu ga doen, is andere vrouwelijke ondernemers die ook snakken naar vrijheid en ruimte, met de kracht van kleur helpen eveneens hun HART te vinden, daaruit te ondernemen en dat zichtbaar te maken in hun uiterlijke presentatie.

Wat is er leuk aan jouw werk?
Vrijheid om te doen wat ik wil, vind ik het allerbelangrijkste! Ik kies nu zelf wanneer ik werk en met wie, welke opdrachten ik aanneem en welke niet. En vanuit mijn HART werken met kleur & stijl voor vrouwelijke ondernemers is genieten!

Wat vind je het allermooiste aan je werk?
Als ik andere vrouwelijke ondernemers kan leren om net zo vrij en zelfverzekerd vanuit het HART te ondernemen, als ik zie hoe ze gaan stralen wanneer hun hoofd en HART met elkaar in balans zijn, is dat de mooiste beloning die ik kan krijgen!

Welke eigenschappen dien je te bezitten om hier goed in te zijn?
Met Personal Power Plus, het bijzondere programma waarmee ik werk, wordt jouw grootste kracht in kleur weergegeven. De vier belangrijkste kwaliteiten vormen samen je blauwdruk voor succes en een waardevol leven.

Mijn Powertype, mijn allergrootste kracht, is antraciet. Deze kleur geeft aan dat ik een ‘ervaren rots in de branding ben’, beheerst, analytisch, accuraat en systematisch. Maar ik ben ook mijn balanskleur, lichtroze, een liefdevolle ondersteuner.

De andere kleuren van mijn blauwdruk zijn paars (deskundig), indigo (diepzinnig) en wit (eerlijk en oprecht). Deze kwaliteiten zijn precies wat ik nodig heb om andere vrouwelijke ondernemers te kunnen coachen!

Wat houden jouw werkzaamheden precies in?
Mijn belangrijkste doelstelling is vrouwelijke ondernemers te leren ondernemen in de kleur en stijl van hun HART. Dat betekent niet persé dat zij ook hun bedrijf moeten gaan verkopen. Het zou ook kunnen zijn dat ze op een manier gaan ondernemen waar ze wél gelukkig van worden of dat ze bevestigd worden in wat ze nu al doen. Ook leer ik ze uiterlijk zichtbaar te maken wat hun grootste kracht is, zodat binnenkant en buitenkant met elkaar kloppen en ze op de juiste manier gezien worden door klanten. Ik bied meerdere diensten aan, maar in de drie varianten van mijn programma ‘Onderneem in de kleur van je HART’ komen die mooi samen.

De basis van mijn programma is de Personal Power Plus test die vooraf door de klant wordt ingevuld. Vervolgens gaan we aan de slag met het uitgebreide rapport waarin omschreven wordt wat jouw grootste kwaliteiten zijn, hoe jij moeiteloos de beste versie van jezelf wordt en je onderneming kan runnen vanuit je HART. Ook wordt duidelijk hoe je dit in kleur krachtig zichtbaar maakt. Afhankelijk van het programma dat gekozen wordt, zal ook een kleurenanalyse op basis van uiterlijke kenmerken worden gedaan, waarbij het de uitdaging is uiterlijk en innerlijk met elkaar te laten kloppen. Verder behoren ook een stijlanalyse, make-up, garderobecheck, personal shopping en/of een professionele fotoschoot tot de extra opties. Het mooiste is als iemand het complete programma doorloopt, zodat ik alles kan delen en je ervan verzekerd bent te weten hoe jij kunt ondernemen vanuit jouw HART én hoe jij dat uiterlijk zichtbaar maakt.

Hoe zorg je ervoor dat je opvalt als bedrijf?
Dat is nog een uitdaging, aangezien ik nieuw ben in deze regio. Maar dit interview is een mooie eerste stap! Verder ben ik actief op LinkedIn, Facebook en Instagram. Ook ga ik mij aansluiten bij andere netwerken voor (vrouwelijke) ondernemers in deze regio, goede tips zijn van harte welkom!

En als we straks na de zomer wéér verhuisd zijn en ik beschik over mijn eigen werkruimte op de begane grond van ons nieuwe huis, is iedereen die belangstelling heeft van harte welkom om met mij kennis te maken op het Open Huis dat ik dan ga organiseren.

Waar haal je inspiratie vandaan?
Jannie Boer en Pauline van der Veeken, de grondleggers van Personal Power Plus en schrijvers van het bijzondere boek ‘Krijg toch allemaal de kleuren’ zijn mijn twee helden, zij inspireren mij enorm! Ook haal ik inspiratie uit contacten met andere vrouwelijke ondernemers, al dan niet actief in hetzelfde vakgebied. Iedereen heeft iets unieks waar ik van kan leren!

Hoe zorg je voor ontspanning?
Echt helemaal ontspannen ben ik tijdens onze jaarlijkse kampeervakanties in Le Marche in Italië, daar kan ik intens van genieten en ik laad dan weer helemaal op. Tussendoor ontspan ik door lezen, zingen, wandelen en fietsen in de natuur. En natuurlijk ook door te genieten van onze heerlijke kleinkinderen, wat een rijkdom is het om hun oma te mogen zijn!

Wat motiveert jou?
Wat mij het meest motiveert is het vertrouwen dat klanten mij schenken. Ik vind mijzelf helemaal niet bijzonder en ik ben verre van perfect, daar maak ik geen geheim van. Ik stel mijzelf kwetsbaar op, waardoor mijn klanten dat ook durven doen en we heel dichtbij elkaar komen. In die open sfeer ontstaan mooie dingen, ik leer van klanten en zij van mij, en dat motiveert mij enorm om door te gaan!

Wat maakt jouw bedrijf zo uniek?
Het meest unieke van mijn bedrijf is mijn persoonlijke benadering als ervaringsdeskundige. Het proces waarbij ik andere vrouwelijke ondernemers wil helpen ben ik zelf ook doorgegaan, ik zit letterlijk naast mijn klant. Ik ken de pijn en het verlangen, maar ook het resultaat: de vrijheid volledig vanuit mijn HART te leven en te ondernemen!
Daarbij maak ik gebruik van heel unieke tools:
– Personal Power Plus, de enige persoonlijkheidstest die gebruik maakt van 40 kleuren, waarbij de bewuste en onbewuste associaties van kleur gebruikt worden om een gewenste ontwikkeling in gang te zetten.
– Kleurenanalyse van het uiterlijk met behulp van het 78Color System, dat met maar liefst 78 verschillende combinaties van kleurkarakteristieken heel gedetailleerd is.
– Skin Color Cosmetics minerale make-up met unieke huidskleuranalyse (helemaal nieuw!), met voor iedere huidskleur de juiste tint minerale foundation plus prachtige kleuren make-up als ‘finishing touch’ voor de zichtbaarheid van jouw persoonlijkheid en kwaliteiten.

Wat zou je nog graag willen leren?
In mijn leven is ‘loslaten’ een heel belangrijk thema. De afgelopen tijd heb ik daarin grote stappen gezet door zekerheden los te laten en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Maar ik ben nog lang niet uitgeleerd op dat gebied, ik zou graag iets minder perfectionistisch zijn. Ik weet ‘done is better than perfect’, maar weten en doen zijn in dit geval twee verschillende dingen.
Ook ben ik continu mijzelf verder aan het ontwikkelen als ondernemer en als coach.

Wat betekent succes voor jou?
Succes betekent voor mij dat ik genoeg inkomsten heb om in vrijheid mijn HART te kunnen volgen, zowel privé als in mijn onderneming.

Wat is jouw advies aan een andere zakenvrouw, girlboss of businesswoman?
Ga bij jezelf te rade of je echt vanuit je HART leeft en onderneemt. Twijfel je daarover, neem dan serieus de tijd om dit te onderzoeken. Wat zou het zonde zijn als je ooit, om wat voor reden dan ook, de balans opmaakt en het enige dat je kunt concluderen is dat je altijd zo hard gewerkt hebt.

Er is meer, veel meer! Je bent het waard om te ontdekken waarvoor jouw HART echt klopt en om volledig vanuit je HART te leven en te ondernemen!

www.hartvoorkleurenstijl.nl

Recent Posts

Leave a Comment

0