In Interview

Eigenaresse Reisbureau Parijsje, reisleider en docent Nienke Kooistra

Hoe ben je op het idee gekomen van jouw bedrijf?
Ik ben dol op Parijs, al jaren! Ik heb er gewoond en gewerkt, ging er op talencursus en tijdens mijn studietijd mocht ik ook stage lopen in Parijs. De stad heeft iets magisch! Ik heb Parijs in verschillende fases van mijn eigen leven meegemaakt en het blijft betoveren! De mensen, de taal, de cultuur en het gevoel van vrijheid. Parijs is zo divers! Misschien zie ik Parijs nog altijd door die roze bril en ik weet het…het is heus niet allemaal rozengeur en maneschijn, maar toch weet de stad me nog steeds elke keer te verrassen! Nou weer terug naar de vraag…

Ik word dus gewoon blij van Parijs! Kan een stad je hobby zijn? Ik deel de liefde voor de stad in ieder geval graag! Wat er in die stad gebeurt interesseert me en raakt me. Ik wilde qua werk een nieuwe stap zetten en ben gaan kijken naar wat ik kan en wat ik echt leuk vind en waar ik echt zin heb om heel veel energie in te stoppen! Resultaat: Mijn eigen reisbureau! In een ander leven zou ik misschien in Parijs wonen maar ik woon gewoon lekker in Nederland met mijn gezin en probeer dat stukje ‘joie de vivre’ in Nederland te brengen met af en toe een uitstapje naar Parijs! Met Parijsje is voor mensen de drempel om er tussenuit te gaan misschien wat lager want Parijsje neemt veel regelwerk uit handen en zorgt voor een reis op maat. Ook voor solo-/singlereizigers is Parijs een ideale manier om op je eigen manier Parijs te ontdekken of van de ‘joie de vivre’ in Nederland te genieten.

Ik weet zeker dat er veel mensen zijn voor wie het ontzettend leuk zou zijn om met Parijsje op pad te gaan, in Nederland en in Parijs. Het is eigenlijk zo dichtbij en ik gun anderen dat plezier ook!

Wat was jouw motivatie om dit te gaan doen?
Ik werk alweer jaren in het voortgezet onderwijs, als docent Frans en van alles en nog wat. Ik heb echt super veel geleerd en kan er nog steeds ontzettend van genieten…maar ik snak gewoon af en toe naar een break buiten de kaders! Ik heb ook wel eens ander werk gedaan, maar dan miste ik de het schoolleven toch weer en ook het gevoel om toch een beetje je eigen ‘toko’ te hebben. Als docent kun je, als je het goed doet, tijd en ruimte krijgt, je lessen echt heel erg leuk maken! Na zoveel jaren met veel passie en aandacht voor school merk ik wel dat ik toch ook meer behoefte krijg aan het doen van ‘mijn eigen ding’. Ik heb altijd, ook naast mijn gezin, ontzettend veel tijd en energie in school gestoken. Het was/is best wel eens lastig om dan de balans te vinden. Ik ben een harde werker maar merk dat ik het nodig heb om zelf meer de regie te kunnen voeren. Ik heb er voor gekozen om mijn kracht anders in te zetten en beter te verdelen. Het was best een spannende keuze, maar ik heb mijn vaste contract opgezegd en doe momenteel parttime vervangingswerk als docent Frans en hou daardoor genoeg energie over om in Parijsje te steken en te bouwen aan mijn bedrijf.

Wat is er leuk aan jouw werk?
Ik mag proberen mensen te verleiden om naar Parijs te gaan. Ik wil vrouwen, en ook mannen, inspireren om er eens even lekker tussen uit te gaan en tijd voor zichzelf te nemen in een nieuwe omgeving. Tijdens een kleinschalige groepsreis maak je kennis met bijzondere plekken in de stad en leer je, als je wil, ook nieuwe mensen kennen! Het nieuwe en onbekende is waar ik zelf enorm door wordt geïnspireerd en waar ik ontzettend van kan genieten! Dat gevoel van verwondering en vrijheid…dit vind ik in Parijs altijd!

Verder vind ik het heerlijk om bij te houden wat er speelt in Parijs en ook houd ik in Nederland in de gaten wat er te doen is op het gebied van Frans/Frankrijk. Ook ga ik zelf uitjes in Nederland organiseren. Om over Parijsje te schrijven en te vertellen op mijn eigen website en sociale media kanalen voelt alsof ik mijn oude journalistieke wens toch nog een beetje waar maak!

Verder ontmoet ik on- en offline nieuwe mensen die net als ik gek zijn van Parijs of reizen! Het stuk ondernemerschap dat er bij komt kijken vind ik ook leuk! In die branche doe ik allerlei nieuwe contacten op en leer ik weer een andere kant van mezelf kennen.

Ik heb met Parijsje natuurlijk de regie helemaal zelf in handen en ik kan doen en laten, uitproberen en schrijven wat ik wil! Ik ga voor mensen op zoek naar een programma dat bij ze past en af en toe ook zelf met een groepje op pad! Heerlijk om anderen te zien genieten van wat ik bedacht had; “Missie volbracht denk ik dan!” Eigenlijk lijkt dat wel erg op hoe ik er altijd heb in gestaan op school.

Wat vind je het allermooiste aan je werk?
Ik vind het geweldig om mensen te verrassen met Parijs! Ik stel echt programma’s op maat samen. Die persoonlijke aandacht voor wat mensen echt leuk vinden en willen en kunnen vind ik belangrijk.

Ik ben elke dag met Parijs bezig. Ik hou de Parijse uitgaanskalender bij, de evenementen, beurzen etc. Ik lees en luister daardoor veel Frans; meer dan vroeger omdat o.a. door ‘online social media’ ook Parijs voor mij veel meer binnen handbereik is!

Het bedrijf Parijsje is echt nog in ontwikkeling. Ik vind het erg leuk om te merken dat er gelijkgestemden rondlopen die met je meedenken en enthousiast zijn.

Welke eigenschappen dien je te bezitten om hier goed in te zijn?
Ik denk dat het belangrijk is dat je een ‘mensen mens’ bent en ‘open minded’. Als reisagent die echt aandacht wil schenken aan wat mensen willen, moet je je in de ander kunnen en willen inleven en je flexibel opstellen. Een gezonde dosis oprechte nieuwsgierigheid en durf zijn daarbij wel nodig. Het is ook fijn als je daarnaast inventief en creatief bent en handig met taal.

Wat houden jouw werkzaamheden precies in?
Ik stel reisprogramma’s samen en verkoop deze. Ik maak bijzondere standaard arrangementen en reizen op maat!

Ik onderhoud mijn website en overige social media kanalen en heb mezelf ten doel gesteld om wekelijks berichten te posten over Parijs of over Franse activiteiten in Nederland.

Verder ben ik druk doende mijn netwerk uit te breiden! Best een uitdaging ‘when you start start from scratch’! Maar het debuut is gemaakt en dat voelt goed!

Hoe zorg je ervoor dat je opvalt als bedrijf?
Ik koppel Parijsje graag aan Franse zaken op gebied van evenementen, kunst, cultuur, muziek, uitgaan, gastronomie, architectuur etc.. en laat dit terugkomen op mijn sociale media kanalen. Ik heb een mooie interessante website, die ook nog in ontwikkeling is. Regelmatig stuur ik berichten door met een link naar een interessant deel op mijn website. Ik zoek passende doelgroepen bij bepaalde activiteiten en deel gewoon mooie dingen en momenten! Ik heb een mooi herkenbaar logo en sponsor het hockeyteam van mijn kids en probeer ook in de pers ook aandacht te krijgen. Zo was er tijdens de eerst reis ook een journalist bij die over die trip een leuk stuk heeft geschreven.

Waar haal je inspiratie vandaan?
Oh, uit van alles! Natuurlijk uit Parijs zelf! Maar ook uit de literatuur, tijdschriften, kunst, muziek, gastronomie..

Ik heb via Facebook en LinkedIn nieuwe contacten gelegd met andere ‘Parijsgekken’! Een daarvan is Ferry van der Vliet. Er is een soort samenwerking ontstaan waarbij we elkaar ‘supporten’ op het internet! Ik mag zijn blogs en foto’s delen met ‘mijn lezers en reizigers’ en maak tegelijkertijd reclame voor zijn blog.

Ferry weet zoveel van het ‘ongewone’ Parijs en dat is nou juist waar ik mijn doelgroep blij mee wil maken: ‘Van highlight tot hotspot en van zen tot zakelijk’.

Onlangs kwam de nieuwe reisgids van Ferry uit. “Ongewoon Parijs”. Nou..dat inspireert me wel..op vele vlakken!

Hoe zorg je voor ontspanning?
Ik geniet er van om aan Parijsje te werken! Ik vind het ook heerlijk om er over te brainstormen met anderen. Ik raakte in gesprek met 2 jonge onderneemsters uit Utrecht. Samen aan de slag met je bedrijf; inspannend en tevens ontspannend omdat het de boel ook goed in beweging zet!

Verder blijft het wel doorgaan in mijn hoofd hoor… zelf ontspan ik het meest in de tuin of op een terrasje met een lekker glas…maakt niet uit wat… het kan thee of een wijntje zijn of een lekker biertje… of bij een mooie film of boek, maar meestal raak ik op dat soort momenten juist weer geïnspireerd en zit dan alweer vlug in “notities”..zodat ik mijn brainwave niet vergeet J .

Waar ik echt even helemaal weg ben van werk en ‘uit mijn hoofd’ is langs de lijn van het hockeyveld…dan ga ik vaak helemaal op in de wedstijd, leef mee met mijn kids en denk even helemaal nergens anders aan. Ook wil ik mijn zanglessen weer oppakken! Daar geniet ik ook van! Niet goed voor het milieu…maar tijdens mijn autoritje naar school lekker meezingen met de radio…heerlijk!

Wat motiveert jou?
Life is short…enjoy it!

En de slogan op mijn site:

“Là où vos talents et les besoins du monde se rencontrent, là est votre vocation!” 

“Daar waar jouw talenten en dat wat de wereld nodig heeft elkaar ontmoeten, daar ligt jouw roeping! ~ Aristoteles

Ik word door deze uitspraak gemotiveerd om iets te doen met de dingen die ik kan en daar anderen blij mee te maken. Het leven is kort, geniet er van, zelf en samen!

Wat maakt jouw bedrijf zo uniek?
Het is de persoonlijke aandacht voor de mensen die gaan wat Parijsje bijzonder maakt!

Wat zou je nog graag willen leren?
Ik zou nog beter willen worden in het schrijven van goede, journalistieke, teksten! In het Nederlands, Engels en Frans. Daarnaast zou wel beter willen zijn in het wegzetten, verkopen van mijn product! Van je hobby je werkzaamheden maken is natuurlijk super gaaf maar er ook een lekkere ‘baguette’ aan overhouden is natuurlijk ook leuk!

Wat betekent succes voor jou?
Wanneer ik mensen blij heb kunnen maken met de dingen die Parijsje voor ze heeft geregeld; als ik ze een onvergetelijke herinnering heb mee kunnen geven; dan heb ik het gevoel dat ik succesvol was. Geweldig, maar dat is succes op dat vlak. Het belangrijkste blijft mijn gezin. Wanneer dat stuk in balans is met de rest dan is het succes compleet!

Oja…vergeet de geluksmomentjes tussendoor niet! Een interview n.a.v. een persbericht dat ik schreef, de ontmoetingen met journalisten, tekstschrijvers, fotografen, de eigenaar van de Citroën DS die via via snel geregeld werd voor een foto, ‘warme’ online contacten met Parijsliefhebbers en ondernemers én niet te vergeten natuurlijk de deelnemers van de Parijsreizen!

Wat is jouw advies aan een andere zakenvrouw, girlboss of businesswoman?
Probeer je eigen droom na te jagen! Hak af en toe die knoop gewoon door! Cliché.. maar waar een deur dicht gaat opent weer een andere!

Hou vol, wees geduldig, val en sta weer op, deel met anderen, geniet van je geluksmomentjes en vier je successen! Jouis la vie, geniet van het leven, carpe diem!

Bekijk de website van Nienke hier

Recent Posts

Leave a Comment

0

Cookies

Wij gebruiken functionele, statistische en marketing cookies voor een optimaal presterende website. Pas eventueel de instellingen aan of accepteer alle cookies.

Privacy- & cookiebeleid | Sluiten
Instelllingen