In Interview

Jacqueline Reit redacteur, auteursmanager, content ontwikkelaar bij Stoer – Tekst & Creatie

Hoe ben je op het idee gekomen van jouw bedrijf?
Als redacteur bij een redactiebureau was ik al met teksten bezig, maar ik miste de creativiteit en de vrijheid van het maken van mooie en goede content. Bij een detacheringsbureau heb ik vervolgens veel ervaring opgedaan als redacteur en auteursmanager voor heel veel verschillende bedrijven. Daarna heb ik nog ruim een jaar als content manager gewerkt, waar ik alle bijkomende marketingwerkzaamheden voor de website van een bedrijf verzorgde. Terwijl ik in eerste instantie nog streefde naar een vaste baan, groeide langzaam het idee om mijn werk als freelancer te gaan doen en het uit te breiden met teksten schijven. Ik ben in 2017 met een opleiding Online Communicatie en Social Media begonnen en gestart met mijn eigen bedrijf.

Wat was jouw motivatie om dit te gaan doen?
Het hebben van een ‘vaste baan’ was voor mij niet meer bevredigend. Ik heb in 2017 uitgebreid gesproken met een jobcoach. Zij heeft mij enorm geholpen om uit te zoeken of een eigen bedrijf starten wel bij mij past en hoe ik dat dan aan zou willen pakken. Ik liep al een tijdje rond met het idee om freelancer te worden, dus zij heeft me het laatste duwtje gegeven.

Wat is er leuk aan jouw werk?
Het was vooral de kans om meer met de creatieve kant van content bezig te kunnen zijn. Websites, boeken, social media, blogs … Ik doe heel veel verschillende opdrachten voor uiteenlopende bedrijven en producten, ontmoet zo ontzettend veel leuke mensen en leer elke dag weer bij. Ik mag de ene keer een thriller redigeren en de volgende opdracht is voor een marketingbureau, dat voor haar klant een nieuwe website van een tandartsenpraktijk ontwikkelt en daar vernieuwde content voor nodig heeft.

Wat vind je het allermooiste aan je werk?
Het is steeds weer een uitdaging om teksten te schrijven die de doelgroep motiveren en aanspreken. Wanneer de klant blij is, ben ik dat ook. De kunst om manuscripten zó te redigeren, dat de auteur nog steeds voelt dat het zijn of haar tekst is, maar dan beter.

Welke eigenschappen dien je te bezitten om hier goed in te zijn?
Doorzettingsvermogen is wel fijn; maar dat geldt eigenlijk voor iedereen. Verder is het belangrijk om goed naar de klant te luisteren en mee te denken. Verder zijn creativiteit en gezond perfectionisme ook wel belangrijk.

Wat houden jouw werkzaamheden precies in?
Ik schrijf en herschrijf korte teksten; van blogs en interviews tot webcontent en brochureteksten; van manuscriptbeoordelingen tot productbeschrijvingen. Verder redigeer ik manuscripten en rapporten/verslagen voor bedrijven.

Hoe zorg je ervoor dat je opvalt als bedrijf?
Dat hoop ik op twee manieren te doen. Enerzijds door goed werk af te leveren en flexibel te zijn. Anderzijds heb ik mijn bedrijfsnaam niet heel toevallig zo gekozen: Stoer is mijn familienaam. Dat valt wel op en vraagt om uitleg. Tevens is Stoer de naam van een vuurtoren en een eiland in Schotland. Het verhaal over de vuurtoren vind je terug op mijn website. Bovendien is stoer ook nog eens wat je als freelancer toch af en toe echt wel moet zijn!

Waar haal je inspiratie vandaan?
Overal vandaan. Tekst is overal. Ik ben me altijd bewust van teksten en hoe woorden overkomen. Verder lees ik ontzettend veel en graag en probeer mij steeds bij te scholen.

Hoe zorg je voor ontspanning?
De buitenlucht maakt mij al snel ontspannen, heerlijk een uurtje wandelen of in de tuin zitten. Daarnaast kan ik mij prima vermaken met Pinterest of een leuke Netflix-serie en vind ik het heerlijk om te lezen. Haken en breien doe ik ook graag. Ik werk ook geen uren achter elkaar. Pauze nemen geeft energie en nieuwe inzichten.

Wat motiveert jou?
Mijn motivatie haal ik uit het plezier van dit werk, de variatie aan opdrachten en de vrijheid om mijn eigen tijd in te delen.

Wat maakt jouw bedrijf zo uniek?
Het persoonlijke contact met de opdrachtgever. Met mijn teksten de klant ontzorgen en precies dát schrijven wat zij bedoelen.

Wat zou je nog graag willen leren?
Ik vind leren ontzettend leuk, ben enorm leergierig. Ik wil me graag verbeteren. Auteurscoaching staat op mijn verlanglijstje. Maar ook nog meer kennis op het gebied van website- en SEO-teksten schrijven.

Wat betekent succes voor jou?
Succes is voor mij de vrijheid om dit te kunnen doen, ik werk met heel veel plezier. Blij zijn dat iets lukt zoals je (samen met de klant) voor ogen had.

Wat is jouw advies aan een andere zakenvrouw, girlboss of businesswoman?
Niet bang zijn, (soms) hard werken, niet opgeven en je goed voorbereiden. Luister naar je gevoel en gebruik je gezonde verstand. Durf ook risico’s te nemen. Vraag om advies als je het niet weet. Je netwerk is vaak een grote steun. Maar vooral: genieten en haal de inspiratie uit je omgeving.

Bekijk hier de website van Jacqueline.

Recent Posts

Leave a Comment

0

Cookies

Wij gebruiken functionele, statistische en marketing cookies voor een optimaal presterende website. Pas eventueel de instellingen aan of accepteer alle cookies.

Privacy- & cookiebeleid | Sluiten
Instelllingen