In Interview

Marieke Hädicke Kinder- en jongerencoach & ouderbegeleiding

Hoe ben je op het idee gekomen van jouw bedrijf?
Als docent bij een ROC kwam ik dagelijks in aanraking met studenten die het moeilijk hadden, op school dan wel thuis. Als mentor kan je maar tot op zekere hoogte helpen en ik wilde meer. Ik wilde de studenten echt bijstaan, zorgen dat ze de toekomst weer met zelfvertrouwen tegemoet konden gaan. Zo kwam ik erachter dan ik kinder- en jongerencoach wilde worden.

Wat was jouw motivatie om dit te gaan doen?
Het contact wat je als mentor of docent met de leerlingen hebt is best anoniem en vooral gericht op kennisontwikkeling. Ik vind dat kinderen en jongeren ook baat hebben bij iemand die hen begeleidt in hun persoonsontwikkeling. Ik wil ze leren om sterk te staan in onze maatschappij, ze leren zelfbewust te worden en leren hoe ze de juiste keuzes voor zichzelf kunnen maken.

Wat is er leuk aan jouw werk?
Dat je gedurende een coachingstraject echt een vertrouwensband met iemand opbouwt, je een cliënt tot inzichten kan laten komen en dat problemen of uitdagingen er zijn om je als mens sterker te maken. Wanneer ik zie en ervaar dat een cliënt groeit tijdens een coachingstraject dan geeft dat mij enorm veel voldoening.

Wat vind je het allermooiste aan je werk?
Het allermooiste is dat je cliënten weer regie over hun situatie geeft. Ze veranderen van iemand die vastzit in een situatie waarin problemen worden ervaren naar iemand die er iets aan kan doen.

Welke eigenschappen dien je te bezitten om hier goed in te zijn?
Als coach is ieder traject en persoon weer nieuw en uniek. Daarom is goed kunnen luisteren een eerste belangrijke eigenschap. Vanuit het luisteren vorm je een eerste beeld van de situatie en het probleem. Daarna gebruik ik veel verschillende methoden om de persoon tot inzicht te laten komen, vooral inzicht in de achterliggende oorzaken van het probleem. Ik kies per situatie en persoon een passende methode, daarvoor moet ik me dus ook goed kunnen inleven en inspelen op het verhaal van de cliënt. Je moet als laatste ook in staat zijn om de cliënt zelf zijn probleem te laten aanpakken. Als je te veel wil helpen, blijft de cliënt afhankelijk van jou als coach.

Wat houden jouw werkzaamheden precies in?
Om tot een cliënt te komen onderhoud ik een goed en uitgebreid netwerk. Ik heb contact met het ROC waar ik heb gewerkt en via mijn contacten die weten dat ik als coach werk kan ik weer nieuwe cliënten opdoen. Een cliënt geeft zelf aan of er een klik is met mij als coach, zonder klik gaat het niet lukken. Ook moet de persoon zelf willen veranderen.
Bij de start geef ik aan dat ik via een ethische code en met geheimhouding werk. Dit zijn voor mij waarden die belangrijk zijn om tot een goede coaching te komen.

Hoe zorg je ervoor dat je opvalt als bedrijf?
Ten eerste heb ik gekozen voor een doelgroep waar ik veel ervaring mee heb, dit draag ik uit door zelfverzekerd te zijn over wat ik te bieden heb. Verder maak ik gebruik van Social Media zoals Facebook en Instagram, waar veel kinderen en jongeren op zitten. Ik schrijf elke week een aantal pakkende verhalen die veel stof tot nadenken geven en waarbij de lezer wordt geprikkeld om na te denken over zijn of haar eigen functioneren.

Waar haal je inspiratie vandaan?
Eigenlijk uit het leven van alledag. Zaken waar ik zelf tegenaan loop in de opvoeding van onze 3 kinderen, problemen die vrienden of familie hebben maar ook verhalen die ik in het nieuws lees. De laatste tijd is er veel aandacht in het nieuws voor de problemen waar jongeren tegenaan lopen op school. Een hele tijd is er geen erkenning geweest vanuit de overheid voor deze problemen. Ik ben heel blij met deze ontwikkeling. Met mijn coaching kijk ik naar wat een kind nodig heeft, luister ik naar wat de ouders te vertellen hebben en geef ik begeleiding in de vorm van een maatwerktraject. In zo’n traject staat de persoonsontwikkeling voorop en zie ik een kind met kleine stapjes groeien tot een zelfbewust en zelfsturend persoon.
Meekijken en meelopen naast een cliënt die groeit geeft mij veel voldoening.

Hoe zorg je voor ontspanning?
Het voordeel van zelfstandige zijn is dat ik mijn eigen tijd kan indelen. Dit is erg handig in combinatie met een druk gezin, maar ook voor het inplannen van leuke uitstapjes. Lunchen met een vriendin, avondje sauna of een nachtje in een tentje met de kinderen, het is allemaal redelijk eenvoudig te plannen. Het meest geniet ik van spontane uitjes, gewoon omdat het kan.
Ik houd ervan mijn hoofd leeg te maken met sporten. Met een blik op oneindig in de buitenlucht trimmen of mountainbiken, daar laad ik van op.
Ook met paarden bezig zijn vind ik heerlijk, zolang het maar buiten in de natuur is dan geniet ik.

Wat motiveert jou?
Elke keer als ik met een coaching iemand raak en daarmee een verandering teweeg breng. Een inzicht wat doorbreekt is zo duidelijk te zien in iemands gezichtsuitdrukking, dit kan in een flits gebeuren, zo mooi om te zien. Kippenvel krijg ik daarvan. Elke coaching ben ik op zoek naar zo’n moment. Die kostbare inzichten zorgen ervoor dat de stappen die door de cliënt gezet worden beklijven.

Wat maakt jouw bedrijf zo uniek?
Ik! Ik ben echt begaan met mijn cliënten, ik coach van hart tot hart en daarmee krijg ik een kijkje in iemands ziel. De begeleiding die ik geef is intensief, persoonlijk en voor elke cliënt anders.

Wat zou je nog graag willen leren?
Ik ben volgens mij nooit uitgeleerd, hahaha. Ik heb nog zoveel dingen die ik interessant vind. Zo heb ik net een studie afgerond tot professioneel rekendocent via Windesheim. Deze studie heb ik gedaan omdat er veel kinderen en jongeren rondlopen met zorgen over rekenen. Zorgen die verholpen kunnen worden door middel van de juiste aandacht voor de aanwezige rekenproblematiek en het sterken van het zelfvertrouwen door middel van coaching.

Wat betekent succes voor jou?
Als ik door een maatwerktraject een jongere zie veranderen, wanneer deze van een puber transformeert naar een jongvolwassen man of vrouw. Dat ik dat proces van dichtbij mag volgen, dat geeft mij een enorme boost.

Wat is jouw advies aan een andere zakenvrouw, girlboss of businesswoman?
Volg je hart en ga voor wat jou beweegt. Houd je droom voor ogen en bepaal je koers.

Marieke Hädicke

Recent Posts

Leave a Comment

0