In Interview

Marieke Mulder coach voor loopbaan- en studiekeuze bij Mijn merk naar werk

Hoe ben je op het idee gekomen van jouw bedrijf?
Mijn motto is “dromen zijn er om waar te maken”. Het is een droom en wens die al langer speelde om “later als ik groot ben” voor mijzelf te starten. In 2013 ronde ik mijn opleiding af en na een aantal jaren in loondienst te hebben gewerkt hakte ik begin dit jaar de knoop door. Ik startte in een nieuwe baan, ging minder werken, waardoor ik meer ruimte kreeg om dingen te doen die ik écht leuk vind. Vanuit dat oogpunt heb ik Mijn merk naar werk éindelijk opgezet, want in mijn hoofd was het al af ; )

Wat was jouw motivatie om dit te gaan doen?
Ik ben denk ik het klassieke voorbeeld dat een loopbaan niet rechtlijnig hoeft te verlopen. Voor mij was school en het leren wat daarbij hoorde, als jongere zeker geen hobby. Als 17 jarige stopte ik in mijn examenjaar met de havo. Ik wist niet wat ik op dat moment wou en ging aan het werk.

Een paar jaar later ervaarde ik dat een opleiding afronden belangrijk was en koos ik voor een opleiding doktersassistente. Achteraf niet de juiste keuze. Na wat omzwervingen werkte ik als verzuimmedewerker bij een arbodienst en begon het weer te kriebelen om te leren.

Ik ben de HBO Human Resource Management gaan doen met als keuzerichting Loopbaanbegeleiding & Arbeidsintegratie. Een opleiding waar ik veel plezier aan beleefde en wat helemaal de juiste keuze bleek. Ik ervaarde dat als je doet wat bij je past, het enorm leuk is! En dat is ook precies wat ik aan anderen wil overbrengen.

Met mijn merk naar werk kan ik mij volledig richtten op de doelgroep waar ik zo graag mee werk, studenten en jong volwassenen en kan ik het precies doen zoals het bij mij als coach past. Dat is denk ik wat in coachingstrajecten heel belangrijk is, als coach moet je je eigen manier van coachen en begeleiden ontdekken en hier aan vasthouden, maar dit geldt ook als deelnemer. Het is heel belangrijk dat een coach bij jou past, dat je een klik hebt.
Ik kies met mijn bedrijf heel bewust voor mijn eigen ontwikkeling en het waarmaken van mijn dromen. Dat is ook wat ik altijd probeer mee te geven, doe wat je écht graag wilt doen.

Wat is er leuk aan jouw werk?
In de trajecten kijk ik met de deelnemer naar wat hem of haar zo uniek maakt, wat is écht jóuw merk, wie ben je, wat zijn jouw interesses, waar ben je goed in. en hoe verhoud zich dat tot jouw werk of studiekeuze. En dat samen ontdekken, is zo waardevol. Soms is het alleen maar een herkenning of bevestiging, maar net dát ene moment, kan het inzicht geven dat je nodig hebt. Het moment dat ik dat zie gebeuren, dat is waar ik het voor doe.

Wat vind je het allermooiste aan je werk?
Het is zo fijn als je doet wat bij je past! En dat is precies hoe mijn werk voelt. Ik begeleid en coach de deelnemers met zo veel plezier. Elk traject en elke deelnemer is anders. Maar vaak zijn juist kleine ontdekkingen ontzettend mooi en waardevol.

Welke eigenschappen dien je te bezitten om hier goed in te zijn?
Feeling hebben met en je kunnen verplaatsen in de doelgroep. Oprecht kunnen luisteren, vertrouwd voelen. Open en rustig maar ook kritische vragen kunnen stellen. Geduldig zijn. Kennis van studie- en arbeidsmarkt.

Wat houden jouw werkzaamheden precies in?
Ik coach, met name adolescenten en jong volwassenen, bij loopbaan- en studiekeuze. Doormiddel van opdrachten en vragen laat ik de deelnemer op een kritische manier naar zichzelf kijken. Je leert je unieke merk kennen; wat zijn jouw interesses, wat vind je belangrijk, waar ben je goed in, waar krijg je energie van. Dit is de basis om jezelf goed te kunnen profileren op de arbeidsmarkt of de juiste studiekeuze te maken.

De coaching doe ik zowel face-to-face als via e-coaching. bij studiekeuze bijvoorbeeld heb ik 3 gesprekken met de jongere waarbij de jongere tijdens de coachingsgesprekken echt zelf aan de slag gaat met vragen en oefeningen. Voor loopbaancoaching maak ik ook veel gebruik van e-coaching. Voordeel daarvan is, e-coaching is laagdrempelig, er is veel ruimte voor reflectie en het is volledig te plannen is op de momenten die de kandidaat het beste uitkomen.

Hoe zorg je ervoor dat je opvalt als bedrijf?
Uiteraard ben ik op social media actief, facebook, instagram. Maar ook via mijn eigen website en LinkedIn. Ik richt mij op een specifieke doelgroep en probeer mij te onderscheiden in mijn manier en stijl van coachen. De volledige e-coachings-trajecten zijn echt anders en ook redelijk nieuw in de coachings-wereld. Dit is ook niet voor iedereen geschikt.

Waar haal je inspiratie vandaan?
Ik volg de ontwikkelingen op gebied van studies, loopbaan, arbeidsmarkt en solliciteren en vind het erg leuk om hierin nieuwe dingen te ontdekken. Ook volg ik regelmatig trainingen en workshops om op de hoogte te blijven maar ook om inspiratie op te doen van anderen.

Hoe zorg je voor ontspanning?
Omdat ik het werk zo leuk vind, is werk soms juíst mijn ontspanning. Daarnaast sporten, uitjes met het gezin of juist met vrienden, of even met een boek of tijdschrift op de bank.

Wat motiveert jou?
Ik hoor zo vaak mensen zeggen dat ze graag wat anders zouden willen doen, niet helemaal op hun plek zitten, niet weten wat ze willen. En dan weet ik dat ik nog veel te doen heb! Voor velen is coaching echt nog een stap. Ik zou dit heel graag laagdrempeliger maken. Het kan je zoveel verder helpen. En vanuit heel veel bedrijven en cao’s wordt je ondersteund in de kosten, dat is ook wat veel mensen niet weten.

Ook veel jongeren lopen in hun eerste of tweede baan vast. Ze hebben ooit voor een studie gekozen, maar de praktijk blijkt dan toch anders te zijn dan verwacht. Het is vaak een drempel naar ouders of omgeving om uit te spreken dat ze niet op hun plek zitten, het voelt als falen. Of jongeren weten niet de juiste baan bij hun studie te vinden, waar ze echt op hun kwaliteiten worden ingezet.
Gelukkig zie je de arbeidsmarkt veranderen en wordt er veel meer dan in het verleden gekeken naar wie je bent en wat je kunt dan alleen maar naar opleiding en achtergrond. Het is de kunst om voor jezelf te weten wat jouw waarde is en hoe je je hiermee in kunt zetten op de arbeidsmarkt.

Wat maakt jouw bedrijf zo uniek?
De specifieke doelgroep waar ik mee werk, de mogelijkheid voor e-coaching en ik denk vooral mijn manier van coachen; doelgericht en gericht op resultaat.

Wat zou je nog graag willen leren?
Meer rust inbouwen voor mijzelf en in het moment leven. Ik vind zoveel dingen leuk om te doen en zit vaak vol ideeën. Het liefst doe ik alles tegelijk en heb ik morgen mijn ideeën omgezet in plannen en overmorgen in acties. Soms is het goed om juist heel bewust in het moment te leven en te genieten van hoe het nú is in plaats van alweer denken aan morgen.
Ik ben hier nu heel bewust mee aan het leren.

Wat betekent succes voor jou?
Dat ik met passie en energie bezig ben met wat ik doe. Succes is voor mij geen status, geld of hoe druk ik ben, maar vooral het gevoel dat het mijzelf geeft. Én dat ik een ander verder kan helpen.

Wat is jouw advies aan een andere zakenvrouw, girlboss of businesswoman?
Doe wat je leuk vind, volg je hart. Volg je dromen en maak ze waar!

Bekijk hier de website van Marieke Mulder

Recent Posts

Leave a Comment

0

Cookies

Wij gebruiken functionele, statistische en marketing cookies voor een optimaal presterende website. Pas eventueel de instellingen aan of accepteer alle cookies.

Privacy- & cookiebeleid | Sluiten
Instelllingen