In Interview

Oprichter en eigenaar Aike Borghuis van Stroom8

Hoe ben je op het idee gekomen van jouw bedrijf?
Mijn bedrijf is eigenlijk uit noodzaak geboren. Ik wil vrouwen helpen te stoppen met het-aangepaste-meisje-effect. Zodat ze stap voor stap leven en werken op een manier waarin ze trouw zijn aan zichzelf. Die passie kon ik niet kwijt in mijn baan in loondienst. En ik kon ook geen baan vinden waarin dat wel kon.

Dus toen ben ik mijn bedrijf begonnen in 2012.

Wat was jouw motivatie om dit te gaan doen?
In 2008 ben ik zelf vastgelopen. Aan de buitenkant had ik het goed voor elkaar: een gezin, carriere, huis. Maar van binnen voelde het leeg: is dit het nu? Ik stond in de overleefstand. Ik wist dat ik dat niet meer wilde. Maar wat ik dan wel wilde of wat me blij maakte? Ik had geen idee.

Met hulp van een coach kwam ik erachter dat ik al mijn keuzes met mijn hoofd had gemaakt. Me had aangepast aan hoe het hoort. Of hoe ik dacht dat het hoorde. Dat kon en wilde ik niet meer. Ik maakte de keus: dit is mijn leven. Ik leef nu een leven waarin ik trouw ben aan mijzelf. En daar mag ik anderen nu ook mee helpen.

Wat is er leuk aan jouw werk?
Ik werk met hele leuke klanten. Het zijn mensen die van betekenis willen zijn voor een ander en de wereld een beetje beter willen maken. Ze lopen vast omdat ze eerst voor anderen zorgen. Pas als alles voor iedereen gedaan is zijn zij aan de beurt. Het zijn vrouwen (en mannen) die zich hebben aangepast aan hun omgeving. In het gezin waarin ze zijn opgegroeid. In het onderwijs.

Totdat ze op een gegeven moment ontdekken dat ze worstelen met het-aangepaste-meisje-effect en dat niet meer willen. Ik help ze ontdekken wie ze in de kern zijn en stap voor stap de regie terug te nemen over eigen werk en leven. Een deel van mijn klanten begint ook voor zichzelf. Ik help ze om geen ploeterondernemer te worden maar te werken op hun voorwaarden.

Ik geniet ook van de creatieve kant van mijn werk: ik kan en mag werken op mijn voorwaarden en geniet van het ontwikkelen en schrijven.

Wat vind je het allermooiste aan je werk?
Als ik zie dat klanten weer in beweging komen en kiezen voor wat ze echt willen. En daarmee van betekenis zijn voor de wereld. Als ik daarbij van toegevoegde waarde heb kunnen zijn kan ik daarvan ontzettend genieten.

Welke eigenschappen dien je te bezitten om hier goed in te zijn?
Het is belangrijk om een klik te hebben met mijn klanten zodat alles er mag zijn. Wat ik van klanten hoor is dat ze zich veilig voelen bij me. En mijn rust en deskundigheid op systemisch werk (ook wel opstellingen genoemd) word vaak genoemd.

Wat ik heb moeten leren: om hulp vragen. Ik mag mensen vragen en inhuren om me te helpen met de dingen die ik niet goed kan.

Wat houden jouw werkzaamheden precies in?
In mijn werk kijk ik altijd systemisch. Dat betekent dat ik naar jou of je werk kijk in de context. Waar je eerst middenin je situatie zit, help ik je uitzoomen. Je krijgt dan een ander perspectief op je vraag en vaak worden andere oplossingen zichtbaar. Daardoor lukt het om de oorzaak van een probleem aan te pakken in plaats van dat je pleisters plakt.

Ik help mensen om uit hun hoofd en weer in contact te komen met hun lichaam en innerlijk kompas. Je lichaam weet vaak heel goed wat wel of niet goed is voor jou. In de praktijk zijn we dat contact met ons lichaam vaak kwijtgeraakt. Terwijl je als je over je grenzen heen gaat , je vaak al meerdere signalen van je lichaam hebt gehad die je negeert. Want wie herkent het niet: Je krijgt een hulpvraag en je voelt je buik samenkrampen (NEE!) en je hoort je mond zeggen: Ja, hoor.

Hoe zorg je ervoor dat je opvalt als bedrijf?
De meeste van mijn klanten krijg ik via-via van bestaande klanten. En dat maakt me blij en dankbaar. En ik probeer waarde te delen via mijn (video)blogs om mensen bewust te maken en te inspireren. Ik voel het verlangen om veel meer mensen te bereiken dus sinds kort ben ik begonnen met facebookadverteren. Ik wil ook graag als spreker op het podium omdat je dan veel mensen kunt inspireren en bereiken.

Waar haal je inspiratie vandaan?
Inspiratie zit voor mij in kleine dingen: buiten zijn. Verse bloemen in huis. Ik kan enorm genieten van mensen met passie voor wat ze doen. Mooie gesprekken. Ik haal inspiratie uit boeken en trainingen die ik volg.

Hoe zorg je voor ontspanning?
Ik zorg voor ontspanning door ’s ochtends de wekker een uur eerder te zetten dan mijn gezin. Dan schrijf ik, mediteer ik en bepaal mijn prioriteiten van de dag. Dat geeft mij rust. Ik wandel graag en ga regelmatig naar de sauna. En ik laat me maandelijks masseren. Ik hou van mensen en ik heb ook oplaadtijd alleen nodig.

Wat motiveert jou?
Het frustreert me dat we in Nederland zo vrij zijn en dat veel mensen zich niet vrij voelen. Veel mensen (en daar heb ik zelf ook jarenlang mee geworsteld) zitten in een kooi met de deur open en voelen zich gevangen. Straks. Later. Morgen. Maar je leeft nu. Het is zo bevrijdend om je niet langer aan te passen aan hoe het hoort maar ruimte te maken voor de dingen die je blij maken. En dat kan stapje voor stapje. Maar wel nu.

Wat maakt jouw bedrijf zo uniek?
De klanten met wie ik mag werken geven aan dat ze zich helemaal gezien en gehoord voelen door mijn persoonlijke aandacht en betrokkenheid. Ze voelen zich veilig bij me. En ze geven aan dat ik expert ben op het gebied van systemisch werk. Ik werk lichaamsgericht waardoor je uit je hoofd gaat en weer gaat voelen wat er echt speelt. Je krijgt zicht op wat eerder nog onbewust was en pas dan kun je iets veranderen. Ik geloof heel erg in doen. Als je het wel weet maar je doet niets verandert er niets. Welk kleine stapje kun je vandaag zetten om ruimte te maken voor datgene wat jou blij maakt? Als je over een jaar terugkijkt heb je toch 365 stapjes gezet.

Wat zou je nog graag willen leren?
Leren en ontwikkelen is voor mij heel belangrijk. Ik ben eigenlijk altijd wel bezig met nieuwe vaardigheden leren. Ik laat me zelf ook altijd coachen, lees veel en graag. Om nog meer mensen te kunnen bereiken zou ik nog wel heel graag willen leren hoe ik een podiumpresentatie kan geven waarbij ik mensen inspireer en ze aan mijn lippen hangen. En ik wil boek schrijven en uitgeven. Het liefst een bestseller. Wat voor mij persoonlijk ook een leerdoel is (en blijft) is dat ik niet zo hard hoef te werken. Ik ben soms een strengere ‘baas’ dan die ik ooit gehad heb. Ik mag ook stap voor stap mijn doelen bereiken en met mildheid naar mezelf kijken.

Wat betekent succes voor jou?
Succes betekent voor mij dat ik van betekenis ben in het leven van anderen. Dat ik anderen echt kan en mag helpen. En dat ik die dingen doe waar ik goed in ben in mijn werk, daar lekker mee verdien en dat ik tijd en aandacht heb voor de mensen van wie ik het meeste hou.

Wat is jouw advies aan een andere zakenvrouw, girlboss of businesswoman?
Als ik een andere vrouw een advies mag geven is: investeer in coaching. Toen ik net begon met ondernemen heb ik in eerste instantie veel tijd, geld en energie geinvesteerd in vakinhoudelijk nog beter worden. Ik moest van mijzelf een masteropleiding afronden voordat ik mijn baan in loondienst op mocht zeggen. Ondernemen moest ik maar ‘gewoon kunnen’. Terwijl het ontwikkelen van ondernemersvaardigheden echt een nieuwe tak van sport was voor mij. Ik merkte dat ik daarin vastliep. Goed zijn in je vak is niet genoeg om een succesvol bedrijf op te bouwen. Investeren in ondernemerscoaching is voor mij van cruciaal belang geweest. En als ik dan nog een tweede advies mag geven: omring jezelf met gelijkgestemden en luister naar de adviezen van mensen die verder zijn dan jij.

Neem je plek in en leef jouw leven. Zodat je je blij en vrij voelt.

Bezoek de website van Aike hier.

Recent Posts

Leave a Comment

0

Cookies

Wij gebruiken functionele, statistische en marketing cookies voor een optimaal presterende website. Pas eventueel de instellingen aan of accepteer alle cookies.

Privacy- & cookiebeleid | Sluiten
Instelllingen