In Interview

Suzan Koekkoek, eigenaresse van Hipfitmam en vrouwenfysiotherapeute

Hoe ben je op het idee gekomen van jouw bedrijf?
Toen ik zwanger was van mijn eerste, had ik het volgende bedacht: Ik ben straks een ambitieuze (werkende) vrouw, geweldige partner, uber sociale vriendin, verzorgde en enigszins hippe dame en word ook nog een fijne moeder die er altijd voor haar kindje is. Dat bleek een uitdaging… Hoe dan?

Ik heb sinds jongs af aan een ‘probleem’… Ik vind alles leuk en wil overal de beste in zijn! Ook binnen mijn vak. Vooral het stukje Sportfysiotherapie interesseerde me vanuit mijn eigen bezigheden maar ook kinderfysio leek me geweldig. Toen ik zwanger was van mijn eerste (ik heb inmiddels drie koters van 8, 5 en bijna 3) kwam er nog een interesse bij: het buik- en bekkengebied! In eerste instantie dat gebied bij mijzelf J.

Ik vond dat er bar weinig echt sportiefs te doen was voor mij als zwangere in Apeldoorn terwijl ik het gevoel had dat ik lichamelijk nog prima ECHT kon trainen. Ik wilde geen, met alle respect, suf praatclubje! Ik wilde gewoon verantwoord door kunnen blijven trainen en topfit die bevalling (en, zo bleek achteraf ook geen overbodige luxe,) die periode daarna tegemoet! Daar moest wat gebeuren en dus ben ik de ZwangerFit-opleiding bij de YVLO gaan doen. Ik heb de ZwangerFit in 2011, als een van de eersten in Apeldoorn, binnen de praktijk waar ik werkte op mogen zetten en, na even een stapje terug te hebben gedaan, heb ik in januari 2017 HipFitMam opgericht en ben ik het zelf gaan doen!

Het ondernemende stukje wat daarbij komt kijken vind ik heerlijk, net als het intensief bezig zijn met de dames die ik ontmoet. Ik kwam er steeds meer achter hoeveel vrouwen tobben hoe ze ‘alles’ voor elkaar kunnen krijgen. Vrouwen die dezelfde hoge lat hebben als ik. Sport is een mooie manier positief met je lijf bezig te zijn, te ervaren wat je allemaal kunt en weer te voelen (inspanning maar zeker ook ontspanning) zonder dat het zweverig is!

En tja, dat je er dan achter komt dat je niet alle ambities waar kunt maken en prioriteiten moet stellen als moeder (maar eigenlijk geldt dat voor iedere vrouw) is dan misschien even een domper maar het geeft je wel inzicht en daarmee maakt het je sterker dan je bent! 

Wat was jouw motivatie om dit te gaan doen?
Sporten geeft een boost. Mentaal en fysiek. Het is een toegankelijke manier om (weer) met je lijf bezig te zijn en ik geloof echt dat je er een leuker mens van wordt wanneer je lekker kunt bewegen! Zeker wanneer je dat buiten doet, heerlijk die gratis energie van de buitenlucht. Verder vind ik vrouwen, en dan vooral moeders (to be) reuze interessant (hoe doen zij het allemaal???), ik ben oprecht geïnteresseerd in ze, en weet inmiddels dat ik deze groep door mijn kennis en eigen ervaringen echt wat te bieden heb. Dat klinkt misschien arrogant maar ik voel echt dat hier mijn kracht ligt: kennisoverdracht in combinatie met sport!

Wat is er leuk aan jouw werk?
Mijn 2 passies; bekken- en sportfysio gecombineerd met een stukje psychologie van de vrouw.  Kletsen, luisteren, sporten, mooie verhalen maar soms ook verdrietige. Het is zo’n bijzondere periode dat zwanger zijn, nadien weer opstarten als newborn mama (ook wanneer het de tweede of derde is…) en je staande houden als moeder in deze drukke tijden waarin (met name hoog opgeleide vrouwen) de lat skyhigh leggen en elkaar bekritiseren. Ik mag daar heel intensief bij aanwezig zijn en ik kan ze daarin ook nog wat meer mentale en fysieke POWER geven. Hoe bijzonder is dat?!

Wat vind je het allermooiste aan je werk?
Dat iedere vrouw haar eigen verhaal heeft waar ik een positief stukje aan mag bijdragen middels datgene wat ik het leukst vind; kijken, vertellen, luisteren, sporten en vooral doen!

Welke eigenschappen dien je te bezitten om hier goed in te zijn?
Oprecht kunnen luisteren, het kunnen horen van het verhaal achter de zinnen of gedrag (ook te zien in uitvoering van oefeningen, praattempo, plek in de groep), beetje teasen om dingen soms wat uit te lokken, kwetsbaar durven zijn en veiligheid in een groep kunnen creëren. Bij de echografie begeleid ik dames 1 op 1 en de echo’s maak ik via de buikwand dan wel direct op de bekkenbodem. Dan staat mijn professionaliteit, discreetheid en kundigheid uiteraard nog hoger in het vaandel aangezien dat weer op een andere wijze de kwetsbaarheid van jonge moeders letterlijk blootlegt.

Wat houden jouw werkzaamheden precies in?
Ik heb het geluk dat het heeeeeel divers is! Zoals ik al zei, ik vind alles leuk en nu heb ik het ook nog voor elkaar dat ik op heeeel veel manieren met mijn passie bezig mag zijn!

* Ik geef actieve (outdoor) trainingen voor zwangeren (ZwangerFit) en moeders (MamaSuperFit)

* Ik doe post-partum-check-ups middels echo-grafie bij moeders. Dit is gericht op in kaart brengen van buik- en bekkenbodem bijvoorbeeld bij (aanhoudende) diastase van de rechte buikspieren maar ook wanneer iemand wil weten ‘hoe ze ervoor staat’ down-there en qua rompstabiliteit.

* Ik geef les op de Yvlo; post-hbo opleidingsinstituut waar fysiotherpeuten kunnen bijscholen op het gebied van zorg rondom de bevalling.

* Ik participeer bij verloskundige praktijk Doevendans bij hun Centering Pregnancy en draai daar spreekuur.

Hoe zorg je ervoor dat je opvalt als bedrijf?
Uiteraard ben ik actief op de diverse social media. Mijn eigen website, Facebook, YouTube en ik heb Instagram en Instagram TV helemaal ontdekt. Superleuk medium!

Rode draad is dat ik moeders probeer duidelijk te maken dat ze niet perfect hoeven te zijn. Ik probeer dus eigenlijk een beetje heilige huisjes om te trappen en te rebelleren in de maatschappij van ‘perfecte moeders’.

Waar haal je inspiratie vandaan?
Uit mijn eigen leven als moeder van 3 kids, stoere vrouwen om me heen of op social media. De verhalen van ‘mijn dames’ in de trainingen en op ‘mijn bank’ en vrouwen die ik ontmoet en spreek. Ik luister ook veel podcasts over het ondernemerschap en probeer te leren van wat ik van anderen zie. En misschien nog wel een mooie; van vakanties waar ik even (vaak heel even) niet te dicht op mijn bedrijf zit en een helicopterview kan inschakelen.

Hoe zorg je voor ontspanning?
Sport en m’n dagelijkse dingetje: Ik probeer iedere dag tijd te maken om heel bewust 1 ding voor mezelf te doen waar ik (soms pas de volgende dag) blij van wordt; nageltjes lakken, wenkbrauwen epileren of verven, een cadeautje extra leuk inpakken, een vriendin die ik te lang niet heb gesproken bellen, een kaartje sturen,  fotograferen, mijn bikinilijn waxen (hahaha echt niet leuk wel nuttig), een tukkie, een Rens Kroes-gerechtje in elkaar flansen…

Wat motiveert jou?
De psychologie omtrent moeder zijn en de lieve woorden die ik vaak van mijn dames terugkrijg.

Wat maakt jouw bedrijf zo uniek?
Via verschillende wegen kan ik met HipFitMam moeders inspireren en meer controle geven over hun leven. Kennis is echt macht. Zelfs als een dame niet wil sporten kan ik bijdragen Fit en Energiek die tropenjaren door te komen met soms de meest eenvoudige tips!

Wat zou je nog graag willen leren?
Vakinhoudelijk zuig ik alles op wat met Diastasis Recti, buik- en bekkenbodem van de vrouw te maken heeft. Op persoonlijk vlak zou ik graag leren de chaos uit te bannen haha. Alleen ben ik bang dat die chaos een bron is van mijn creativiteit. Mee leren dealen dan maar 😉 Bewust in het hier en nu staan en blijven genieten van de kleine dingen wil ik nog beter kunnen. Klinkt simpel maar ik ben daar heel serieus mee bezig en brengt me rust en geluk!

Wat betekent succes voor jou?
Dat ik energie haal uit datgene dat ik doe en ‘mijn’ vrouwen, blije, vitale moeders worden. Door ze slimmer en fysiek & mentaal sterker te maken en, door ze af en toe een cadeautje te geven 😉

Wat is jouw advies aan een andere zakenvrouw, girlboss of businesswoman?
Sta voor wat je doet en weet waarom je doet wat je doet. Laat zien wat je kunt en waar je goed in bent maar durf je ook kwetsbaar op te stellen. Het leven is niet perfect! Het gras van jouw buurvrouw is niet groener dan dat van jou! Wees lief voor elkaar en support each other. Zo kunnen we elkaar als vrouwen, en zeker moeders, sterker maken en zullen er nog meer stoere, sterke vrouwen succesvol ondernemen!

Bekijk hier de website van Suzan!

Recent Posts

Leave a Comment

0

Cookies

Wij gebruiken functionele, statistische en marketing cookies voor een optimaal presterende website. Pas eventueel de instellingen aan of accepteer alle cookies.

Privacy- & cookiebeleid | Sluiten
Instelllingen