In Interview

(Team)coach Susanne Mentink, SMLcoaching

Hoe ben je op het idee gekomen van jouw bedrijf?

Vanuit mijn achtergrond in het onderwijs en mijn werk in het bedrijfsleven, ben ik geïntrigeerd door mens en samenwerking; de werking van groepen en teams speelt hierin een grote rol. Ik wilde kijken of ik met dit ene stukje van mijn werk, wat ik het allerleukste vind, mijn brood kon gaan verdienen. En zo is het balletje gaan rollen.

Wat was jouw motivatie om dit te gaan doen?

Wie wil er nu niet alleen maar doen wat hij/zij het allerleukste vindt! Ik vind het fantastisch om van een groep mensen een goed functionerend en happy team te maken. Met daarbij een blije leidinggevende die mee is ontwikkeld. Om deze passie uit te voeren heb ik de sprong in het diepe gewaagd. Het zelfstandig ondernemerschap trok mij ook omdat ik meer dan twee jaar geleden een ongeluk heb gehad en ik na een lang revalidatietraject heb geleerd dat ik meer uit mijn leven kan halen als ik mijn tijd zelf kan indelen.

Wat is er leuk aan jouw werk?

Het uitoefenen van mijn vak! Het geven van inzichten aan een team en hun leidinggevenden. En dan is het allerleukste als de oplossing iets heel praktisch is waar alle collega’s iets mee kunnen. Eigenlijk het letterlijk afleveren van een langdurige gedragsverandering in het team. Dit geeft me zoveel energie! Ik kom bij veel verschillende bedrijven en ondernemers en daardoor krijg ik een kijkje in de keuken bij bedrijven uit heel diverse branches, altijd leuk.

Wat vind je het allermooiste aan je werk?

Als de coachee, of dit nu particulieren zijn voor individuele coaching of collega’s in een team, met meer zelfinzicht en bewustzijn van het eigen gedrag naar huis gaan nadat ik mijn werk heb gedaan. Dan weet je dat ze een handvat hebt gegeven om bewust te gaan doen wat ze echt willen. Je creëert hierdoor meer ontspanning en geluk op de werkvloer. Collega’s weten welke kwaliteiten ze van elkaar kunnen benutten. Dat is zo’n mooi resultaat!

Welke eigenschappen dien je te bezitten om hier goed in te zijn?

Drive, mensenkennis, inzicht in gedrag, kennis en gevoel voor groepsdynamica, goed kunnen luisteren, goed ontwikkelde coachende vaardigheden. Maar vergeet niet de eigenschappen die je nodig hebt voor ondernemerschap; de klant komt niet altijd uit de lucht vallen.

Wat houden jouw werkzaamheden precies in?

SMLcoaching staat voor kwaliteit door langdurige gedragsverandering. Ik werk met een teamanalyse: voordat ik een geheel maatwerktraject uitvoer, breng ik voor een 0-meting, tijd met de leidinggevende maar ook met het team door. Hierna volgt een maatwerktraject.

Opdrachten met leidinggevenden die niet willen meegroeien/veranderen met het team sla ik af. Nu kun je denken; is het slim om klanten af te slaan als (startende) ondernemer? Ik denk van wel. Als je kwaliteit wilt leveren vanuit jouw visie moet je hier ook achter blijven staan. Dit zal zich uiteindelijk terugverdienen.

Naast teamcoaching kun je als particulier ook bij mij terecht. Regelmatig bied ik verschillende workshops aan, gewoon bij mij thuis aan de keukentafel, lekker kleinschalig en vertrouwd. Vorige week zaten er nog 6 dames tussen de 25 en 35 jaar die wilden werken aan hun timemanagement combinatie werk/privé. Superleuk om iedereen met nieuwe inzichten en blije gezichten aan het einde van de avond naar huis te sturen!

Ik vertelde eerder over het ongeluk wat ik heb gehad. Uit dit ongeluk haal ik ook motivatie om anderen te helpen; ik ben gestart met een programma voor ervaringsdeskundige coaches. Hierbij ondersteun en coach ik mensen met chronische (pijn)klachten. Vind het super mijn ervaring te delen en daarmee iemand anders te prikkelen in het herinrichten van het dagelijks leven.

Hoe zorg je ervoor dat je opvalt als bedrijf?

Door net iets anders te doen als mijn duizenden collega’s. Maar vooral te staan voor kwaliteit en vakmanschap. En ik geloof dat goed netwerken ook een grote sleutel is voor succes.

Waar haal je inspiratie vandaan?

Alle mensen waarmee ik werk, geven mij inspiratie voor het werk wat ik doe. Daarnaast haal ik nog steeds inspiratie/motivatie uit vakliteratuur, lezingen e.d.. Ook goede collega coaches (er zijn er genoeg) kunnen heel inspirerend zijn doordat ze zo gedreven en gemotiveerd met hun vak bezig zijn.

Hoe zorg je voor ontspanning?

Een goede afwisseling en balans tussen werk en privé. Lekker wandelen met de hond, sporten, buiten zijn en uitwaaien.

Wat motiveert jou?

Mijn werk! De mensen! Het is zo leuk dat ik dit kan doen. Ook het feit dat ik zelf keuzes kan maken en mijn gevoel kan volgen vind ik zo gaaf.

Wat maakt jouw bedrijf zo uniek?

Mijn drijvende kracht en enthousiasme. Ik ben niet bang om kritisch te zijn. Ook niet als ik mijn opdrachtgever moet confronteren met zichzelf. Het concept waar mee ik werk word door mijn klanten als zeer prettig en vernieuwend ervaren.

Wat zou je nog graag willen leren?

Persoonlijk vind ik ondernemen een grote leerschool; er is altijd iets wat anders of beter kan. Qua marketing kan ik nog wat bijscholing gebruiken. En mij altijd blijven ontwikkelen als coach vind ik erg belangrijk.

Wat betekent succes voor jou?

Doen wat ik wil en waar ik blij van word. En daar mijn boterham mee verdienen! Kort antwoord, maar hier geloof ik echt in.

Wat is jouw advies aan een andere zakenvrouw, girlboss of businesswoman?

Het is afgezaagd: Ga doen waar je passie ligt. Maar vooral bewuste keuzes maken, weten wat je wilt. Weet je dit niet (of niet helemaal), maak dan een plan! En evalueer dit plan een aantal keer per jaar. Ja…evalueren met jezelf en over jezelf…beetje gek misschien, maar maak er tijd voor: het loont!

Bekijk hier de website van SMLcoaching

Recent Posts

Leave a Comment

Cookies

Wij gebruiken functionele, statistische en marketing cookies voor een optimaal presterende website. Pas eventueel de instellingen aan of accepteer alle cookies.

Privacy- & cookiebeleid | Sluiten
Instelllingen