In Mama

Wat is er nu mooier dan een thuiswerkende mama te zijn? Lekker bij je kindjes en ook nog eens werken aan je passie. En dat vanaf je eigen keuken tafel! Geen ochtendstress, geen file en je eigen, lekkere koffie… Goed, ik kan je vertellen dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is. Ik moest echt even op zoek naar een goede balans tussen (thuis) werk en privé. Ik heb het nu aardig op de rit en deel graag mijn tips.

Appeltje eitje…

Ik dacht eerlijk gezegd dat het allemaal wel makkelijker zou gaan worden. Lekker thuis aan de slag, flexibele werktijden, kinderen naar school brengen. Maar niets is minder waar. Oké, je bent flexibel en je kunt je eigen tijd indelen. Bijvoorbeeld even tussendoor op school een optreden of thema afsluiting van de kinderen bekijken. Daarna weer verder aan het werk en desnoods  ’s avonds. Het scheelt dat onze kids al wat ouder zijn (6 en 9). Ze kunnen zich redelijk goed vermaken en hebben minder aandacht nodig. Oké, ik geef het toe, 3 keer hoera voor  iPad of tv, die ook regelmatig wordt ingezet. (#loedermoeder). Maar… yep daar is de maar, wat dacht je van vakanties, studie dagen, ziekte enzovoort…. Afgelopen zomervakantie vond ik best pittig. Ik wilde werken én aandacht aan mijn kinderen besteden. Uiteindelijk is het goed gekomen maar het verliep soms best chaotisch en stiekem was ik blij dat de scholen weer begonnen. Dus ik heb wat tips voor mijzelf gemaakt.

Vast werkdagen en planning

Maak een schema voor jezelf. Wanneer om half 9 de kinderen op school zitten, start ook mijn werkdag. Ik probeer elke dag te werken tot 14:45 uur want dan komen de kinderen weer uit school. Op maandagochtend mag ik 1 of 2 uurtjes spenderen aan het huishouden. Rond 11:00 uur probeer ik klaar te zijn met de huishoudelijke taken en ga ik aan de slag. De rest van de week doe ik dan ook geen (grote) huishoudelijke klussen. (Met uitzondering van was, stofzuigen, boodschappen en koken) Plan voor jezelf dus vaste werkdagen in. Al werkt het in de praktijk voor mij toch soms weer anders. Ik ben ’s avonds en in het weekend vaak nog aan het werk. Desondanks is het prettig om een richtlijn te hebben en een planning wanneer je werkt.

Uiterlijke verzorging

Probeer iedere dag op hetzelfde tijdstip op te staan, dit moet natuurlijk ook wel omdat de kinderen naar school gaan. Kleed je leuk aan, breng een make-upje aan en je bent klaar om de dag te beginnen. Dit werkt veel productiever dan wanneer je in huispak op de bank zit. Natuurlijk mag dat af en toe best. Ik heb mijn dag ook wel eens niet. Maar over het algemeen zit ik bijna nooit in huispak of joggingbroek op de bank.

Zorg voor een goede werkplek

Ik zit nog veel te veel aan de keuken tafel terwijl ik ook een werkplek op zolder heb. Het is een fijn plekje waar ik graag zit. Een goede werkplek is niet alleen beter voor je concentratie maar geeft ook inspiratie en rust. Probeer aan het eind van de werkdag alles weer netjes op te ruimen zodat je de volgende dag in alle rust weer aan de slag kan.

Neem je pauze

Zo belangrijk. Drie uur achter elkaar zitten en op de laptop werken sloopt je. Het is nodig om af en toe een break te nemen zodat je je weer kunt opladen. Doe je dit niet dan ben je tegen de tijd dat je kinderen thuis komen echt niet meer gezellig. Het nemen van een pauze maakt je ook weer productiever. Je maakt je hoofd leeg en er komen misschien wel weer nieuwe ideeën. Ik probeer elke dag om 12:00/12:30 uur te gaan lunchen en een pauze te nemen. Vaak doe ik dit in de vorm van een fietstocht naar de supermarkt voor wat boodschappen of een broodje. Even ontspannen en de frisse buitenlucht opsnuiven.

Een To do lijst

Tja, klinkt cliché maar zo handig en werkbaar. Tegenwoordig kun je genoeg planners en toffe notitieblokken kopen om je To do lijstjes in op te schrijven. Een bullet journal is ook helemaal hip. Schrijf al je taken op voor de dag, ook je huishoudelijke taken. Het werkt, je hoofd is leeg en je kunt gemotiveerd aan de slag en je werkt gedurende de dag je lijstje af!

Wat is jouw balans tussen werk en privé?

 

Recent Posts

Leave a Comment

0

Cookies

Wij gebruiken functionele, statistische en marketing cookies voor een optimaal presterende website. Pas eventueel de instellingen aan of accepteer alle cookies.

Privacy- & cookiebeleid | Sluiten
Instelllingen